A- Vakti:
Vitir namazının vakti yatsı namazının farzından sonra başlar, yatsı namazının vakti çıkınca onun vakti de çıkar.
Bu gece namazını Hz. Muhammed (s.a.v) ilk defa mi’râcda kılmıştır. Şöyle ki:
Hz. Muhammed (s.a.v), mi’râc gecesi Beyti’l-ma’mur’da bütün peygambere imam oldu. Bu namazın faziletini bilen Hz. Mûsa (a.s):
- Ya Rasûlallah, sidretü’l müntehada meleklere imam olursun. O esnada bizi de yâd eyle, dedi. Rasûl-i Ekrem efendimiz oraya vardığı zaman bir rekat namaz kıldı. Akabinde ikinciyi de kıldı. Tam bu sırada Hak celle ve alâ hazretleri tarafından bir daha kılması emrolundu. Üçüncü rekat kılınırken Cenâb-ı Hakk (c.c) rahmet nuru ile tecelli edip Peygamber Efendimizi bu nur kaplayınca kendinden geçip ellerini salıverdi. Kendini toplarken rüku tekbiri yerine (Allahu Ekber) deyip ellerini yukarıya kaldırarak kunut eyledi (yani kendine ve ümmetine duada bulundu). Böylelikle vitir namazı kıymetli ümmetine vacip oldu.
B- Vitir Hakkında Hadis-i Şerifler:
Peygamber (s.a.v) Efendimiz şöyle buyururlar:
- “Vitir namazı haktır. Kim bunu kılmazsa bizden değildir.” Bunu efendimiz üç sefer tekrar etmiştir. (Ebû Dâvud, c.2, s.129, bab:2, h.1419)
- “Allahu Teâlâ Hazretleri tektir, teki sever, öyleyse ey ehl-i Kur’an vitri kılın.” (Ebû Dâvud, c.2, s.127-128, bab:1, h.1416)
- “Allah size (öyle) bir namazla imdad etti ki, o sizin için kızıl deve sürülerinden daha hayırlıdır. İşte bu namaz vitirdir. Allah onu sizin için yatsı namazı ile şafağın sökmesi arasına koydu.” (Tirmizî, c.1-2, s.314, bab:1, h.452)
Bu hadis-i şeriflerden anlaşılıyor ki, vitir namazı da diğer farz namazlar gibi devamlıdır. Terkinde ise ceza gereklidir.
C- Rek’atları Ve Kılınışı:
Vitir namazı üç rekattır. İlk önce o günün vitrini kılmaya niyet edilir ve sabah namazının farzı gibi iki rekat kılınıp oturulur. Sadece Ettehiyyâtü okunur ve üçüncü rekata kalkılır. Üçüncü rekatta besmele ile beraber Fatiha ve zamm-ı sûre okunur. Rükûya gitmeden evvel Allahuekber diye tekbir alınır ve eller kulak memelerine kaldırılır. Tekrar eller bağlanarak kunut duaları okunur. Daha sonra rükû ve secdeler yapılarak namaz tamamlanır.
Kaynak: Miftâhu’l-İrşâd
Not:
- Vitir namazı müstakil ayrı bir namazdır, yatsı namazına dahil değildir.
- Kunut duasını bilmeyenler Fatiha, Rabbenâ okuyabilirler.